Regjeringen bryter forliket om politireform

Ytring

Flere tilbakemeldinger vi ordførere har fått, gir oss grunn til bekymring for hvordan gjennomføringen av politireformen utvikler seg.

Lensmannskontorene i Bamble, Drangedal, Nissedal og Seljord er vedtatt videreført. Politistasjonene på Notodden og i Kragerø likeså. I forliket om Nærpolitireformen var en viktig forutsetning at de tjenestestedene (politistasjoner og lensmannskontor) som ble opprettholdt, skulle styrkes, slik at politiet fortsatt skulle sikre en kompetent tilstedeværelse i distriktene.

Artikkelen held fram under annonsen.

Signaler som nå sendes til kommunene er at tjenestestedene tappes for både personell og kompetanse. Signalene går videre på at lensmannskontorene ikke skal ha stedlig ledelse og at flere og flere funksjoner sentraliseres. Siste endring er at Rettsog påtaleenheten på Notodden nå legges ned.

En viktig forutsetning for å kunne løse samfunnets utfordringer er politiets lokalkunnskap og kontakt med kommunene. Denne kontakten skjer til daglig direkte mellom kommunens administrasjon og/eller politisk ledelse og lensmann/ stasjonssjef. I tillegg har kommunene opprettet politiråd hvor spørsmål som utvikling av rusmiljø, ungdomskriminalitet og andre viktige lokale samfunnsmessige utfordringer politiet og kommunene er opptatte av. Gjennom en nedbygging av den lokale kompetansen og tilstedeværelsen svekkes politiets evne til å følge med på samfunnsutviklingen i lokalmiljøet, samtidig som kommunene mister kontakten med en viktig samarbeidspartner.

En viktig faktor for å styrke samarbeidet mellom kommunene og den stedlige politimyndighet, skulle være å opprette politikontakter. Kommunene er tidligere informert om denne ordningen og det er blitt understreket at politikontakt-ordningen var en prioritert oppgave og ville styrke samarbeidet lokalt.

Nå har vi fått tilbakemelding om at det skal ansettes kun 2 politikontakter i 100%-stillinger i Sør-Øst Politidistrikt. Det øvrige politikontaktarbeidet skal ivaretas ved at utpekte polititjenestemenn skal få denne oppgaven som en tilleggsfunksjoner til det arbeidet de har til daglig.

Kombinasjonen av at man reduserer bemanningen på mange tjenestesteder i distriktet, ikke ansetter stedlig ledelse og nå raserer politikontaktordningen, er etter vår oppfatning i strid med intensjonene i Nærpolitireformen.

Passutstedelse er en viktig tjeneste for befolkningen. Politidirektoratet hadde i utgangspunktet planlagt å legge ned all passutstedelse i Telemark og kun opprettholde Notodden og Skien. Dette ble stanset ved at Stortinget ville ha saken om passutstedelse til behandling. Regjeringen skulle legge frem forslag til behandling i Stortinget våren 2018. Dette har ikke skjedd. Det betyr at Politidirektoratet iverksetter sin opprinnelige plan og flere passkontor legges ned fra 1.6.18.

Det eneste stedet hvor dette utsettes til etter sommeren 2018 er Kragerø. Årsaken er at det nå er opp til 2 måneder ventetid på å få pass i Vestfold, Oslo og Østfold. Mange reiser nå til Kragerø fra disse områdene for å få pass innen rimelig tid.

Ordførerne i de aktuelle kommunene vil ikke sitte stille å se på at Nærpolitireformen endre karakter og blir en Fjernpolitireform. Det var ikke målsettingen, snarere tvert om. Vi ber derfor om at Stortinget snarest instruerer Regjerningen til å sørge for at reformen gjennomføres i tråd med forliket og i tråd med Stortinget sine vedtak og pålegg.

Artikkelen held fram under annonsen.

Hallgeir Kjendal (ordfører i Bamble),

Jone Blikra (ordfører i Kragerø),

Halvor Homme (ordfører i Nissedal),

Halfdan Haugan (ordfører i Seljord),

Gry Fuglestveit Bløchlinger (ordfører i Notodden)