Eldre fotgjengere utsatte i trafikken
Ytring
De siste fem årene har 115 fotgjengere omkommet på norske veier. Nesten halvparten av dem var over 65 år.
I samme tidsperiode ble 418 gående hardt skadd, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Også blant disse var en uforholdsmessig stor andel eldre mennesker.
Artikkelen held fram under annonsen.
De fleste fotgjengere vil overleve en påkjørsel i 30 km/t. Er farten høyere øker risikoen dramatisk for en dødsulykke. Etter hvert som vi blir eldre, tåler kroppen mindre fysisk belastning. Vi ser at ulykker der yngre blir lettere skadd, kan føre til alvorlige skader eller død hos eldre mennesker.
Refleksen redder deg
Som fotgjengere har vi ikke noe sikkerhetsutstyr som beskytter oss. Det finnes likevel en praktisk sak som kunne forhindret mange av disse ulykkene: refleks. Den gir bilistene sjansen til å se fotgjengerne i mørket, før det går galt.
Tenk deg at du går uten refleks og skal krysse en vei i mørket. Da vil en bilist som kjører i 50 km/t ha to sekunder på å oppdage deg. På den tiden skal føreren oppfatte situasjonen og tråkke inn bremsen. Været og føreforholdene bestemmer hvor mange meter og sekunder bilen bruker før den stopper helt opp. Reaksjonstiden alene er vanligvis ett sekund. Det vil si tiden fra en bilist ser fotgjengeren, til bilisten forstår situasjonen og tråkker inn bremsen. Med refleks vil bilføreren ha 10 sekunder til rådighet. Det kan redde livet ditt!
Usynlig selv i byen
Forskning forteller oss at mange av ulykkene med gående skjer i byer og tettsteder. De fleste føler seg trygge når de går ut i et gangfelt, men det er her mange blir påkjørt. Det er vanlig å tenke at hvis jeg ser bilen – så må bilisten se meg. Slik er det ikke nødvendigvis.
For dem bak rattet kan det være problematisk å oppdage gående, selv der det finnes gatelys langs fortauene og ved fotgjengerovergangene. I høstmørket kan det være mye som krever bilistenes oppmerksomhet: fuktig veibane, regn, tåke, reklameskilt, butikkvinduer og lys fra andre kjøretøyer.
Eldre som rollemodeller
Det er enkelt å argumentere for at voksne og eldre fotgjengere bør bruke refleks. Det kan redde liv. I tillegg har det en annen effekt som er viktig: Det sender et tydelig signal til barn og ungdom.
Når 6-åringene begynner på skolen, blir de ofte utstyrt med reflekser eller refleksvest. Men etter hvert som barna blir eldre, er det færre og færre av dem som bruker refleks. De ser opp til voksne, og ønsker å gjøre slik vi gjør. Når de fleste av oss ikke bruker refleks, er det veldig vanskelig å få ungdom til å gjøre det. Her kan vi gå foran som gode rollemodeller. Vi kan vise at refleks ikke er noe en skal slutte med som barn. Det skal brukes hele livet!
Før delte mange banker, forsikringsselskap, organisasjoner og bedrifter ut reflekser som reklame. Det er ikke så vanlig i dag. Men det skal likevel ikke være vanskelig å få tak i reflekser. Du kan få kjøpt dem i de fleste sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen. Det er også mulig å kjøpe refleks på internett.
Artikkelen held fram under annonsen.
Brita Straume Trygg Trafikk Telemark
«FN er ingen «vits», men ei fredskjempe langt større enn EU»
Fleire ytringar på side 13 og 14.