Dør dialektene ut?
Opp gjennom årene har vi hørt mange forskjellige dialekter rundt omkring. Noen lettere å forstå enn andre. Men har dialektene i landet vårt forandra seg? Har det blitt flere eller færre som snakker dialekt? Er det viktig å holde på dialekten sin? Og er den dialekten man selv prater en del av en identitet?
Det er mange spørsmål rundt temaet dialekt. Noen mener at alle burde prate dialekt, og noen andre mener at det enkleste og beste er å prate bokmål. Men hvorfor kan man ikke velge hva man selv vil prate? Samme om det er bokmål eller en dialekt der man kommer fra. Men det er selvfølgelig viktig å holde på språket sitt så godt man kan. Ut ifra dialekter så får vi vite noe om identiteten til en person, for eksempel hvor man kommer fra.
Artikkelen held fram under annonsen.
Dialekt blir påvirka av andre mennesker og på sosiale medier. Ofte på sosiale medier prater influensere mest bokmål. Man kan fort bli påvirka av de menneskene man er med. Når man ikke er med mennesker som prater dialekt er det lett å glemme bort dialekten sin og kun sette søkelys på bokmålsordene. Som oftest nå til dags blir det flere som prater bokmål, fordi det er det eneste som man hører på skolen, barnehagen, på jobb eller på butikken. Det er lett å bli påvirka fra en ung alder også.
Men hvordan kan vi verne det norske språket og dialektene våre? Dialekter går i tradisjoner gjennom familier og bekjente. At alle fortsetter å snakke dialekten sin så det ikke dør ut. Det er også viktig at TV og underholdning fortsetter med dialekter så det alltid praktiseres. Hvis skolene fortsetter å bruke nynorsk i undervisningen, kan det hjelpe med å gjøre det lettere å holde på det norske språket.
Martin Eilefstjønn Berntzen og Merete Myrvang