Alle tiders korbesøk
Flere av mine arbeidskamerater på Tokkeanlegget (raulendinger) på midten av 50-tallet fortalte om den fantastiske koropplevelsen de hadde hatt da Det russiske statskoret («Statens kor for russisk folkevisesang») besøkte Rauland i mars måned 1947. Det verdensberømte koret var på turnè i Vest-Europa det året, i Oslo holdt koret flere konserter. Lørdag 22. mars sang koret i Calmeyergatens Misjonshus ifølge en bevart billett.
Under oppholdet i Norge hadde koret gitt uttrykk for at de gjerne ville se en norsk fjellbygd. Ønsket ble imøtekommet, og koret fikk reise til Rauland. Som takk for besøket, holdt koret en improvisert konsert i et bygdelokale, mener jeg jeg ble fortalt. Men at Rauland den gang hadde et lokale som kunne romme et kor på over hundre sangere + publikum undrer oss i dag. Kanskje var det i kirken konserten ble holdt? Men var den stor nok?
Artikkelen held fram under annonsen.
Det var denne konserten mine arbeidskamerater aldri kunne glemme.
Det russiske statskoret hadde i 1947 bare eksistert siden senhøstes 1943. Det ble da opprettet i Moskva under ledelse av Nikolai Danilin, administrasjonssjef, med professor Alexander Svjeschnikov som dirigent. Dette var midt under krigen. De harde kampene om Stalingrad pågikk. Når en brukte tid og krefter til slike kulturelle tiltak i krigstider, der sovjeterne kjempet for sitt lands eksistens, var det av patriotiske grunner; «de ville vise tyskerne at de ikke på noen måter kunne knekke dem». Noe lignende og en parallell til dette skjedde omtrent samtidig i Leningrad da Sjostakovitsj`s syvende symfoni, «Leningrad», ble oppført i byen midt under den 900 dagers lange beleiringen som kostet byen langt mer enn en million menneskers liv. Sovjet-Unionens samlede tap av sivile og militære mannskaper i årene 1941 til 1945 var 28 millioner, til sammen mer enn alle andre involverte land under krigen. Norges tap var totalt 10200 fra 1940 til 1945. (Blant dem 4100 sjøfolk og 735 jøder).
Så langt vi har kunnet se hadde verken Varden eller Telemark Arbeiderblad noen omtale eller reportasje fra dette korbesøket.
Hva minnes eldre raulendinger? Går det enda frasagn om russernes besøk i bygda? Ble det tatt fotografier under besøket?
La oss få høre fra deg som vet noe om dette besøket!
Det er ingen overdrivelse å hevde at russisk korsang ligger i en særklasse for seg selv og vanskelig kan sammenlignes med våre kortradisjoner her i Vest-Europa. Men utrolig vakker er den. Det kan alle bekrefte som har hørt russisk-ortodoks kirkesang eller folkemelodier fra dette store landet i øst. Slå opp på Nettet og søk etter «Stenka Razin» og «Enstonig ringer den lille klokken», svensk tekst «Jag har hørt om en stad ovan molnen», «Amurs bølger» eller «Legenden om Baikal»!
Nils Johan Rønniksen