Ikke ta bort håndtrykket til de som har tatt fagbrev

Jeg leser i Telemarksavisene med, ja jeg har lyst til å ta med det sterke ordet forskrekkelse, at Telemark fylkeskommune har tenkt å ta bort det årlige håndtrykket til de som har tatt fagbrev. Jeg har i mange år vært i salen ved det årlige arrangementet. Ett år var jeg også på podiet og var blant de som gav håndtrykket. Der har jeg sett på alle de stolte personene som har mottatt fagbrev. Ikke alle som får fagbrev deltar på høytideligheten, men de som har deltatt har vært med på noe givende. Ett lite steg for menneskeheten men en stor hending for de enkeltpersonene som har deltatt. Noen av de som har mottatt fagbrev, har pyntet seg med festkler, seg andre vil markere begivenheten ved å gå i de klær som de trives i til hverdags. Etter den offisielle utdelingen arrangerer famille eller venner et festmåltid. Det er ikke nødvendig at vi tar bort slike høytideligheter. De årene jeg var tett på administrasjonen i fylkeskommunen så jeg også hvor elegant og med stor flid de gjennomførte arrangementet. En høytidsdag som ikke må bli tatt bort.

Selve fagbrevet er et flott utarbeidet bevis som pryder veggen i heim eller på arbeidsplassen. Det er viktig at samfunnet setter pris på fagutdanningen på denne måten. Vi er med på å vise hva vi setter pris på ved slik arrangement. Begrunnelsen for å ta bort arrangementet er økonomi. Den argumentasjonen holder ikke.

Artikkelen held fram under annonsen.

Jeg vil gi håndtrykket til enkeltpersoner som har nådd en personlig målsetting. For noen gikk det lett. For andre var det strevsomt og brokete. Noen oppnår fagbrev i ung alder, andre får det etter mange år i arbeidslivet med lang erfaring. Jeg vil gi håndtrykket fordi vi som samfunn har behov for fagarbeideren. Vi trenger personer med praktisk erfaring, teoretisk begrunnelse for faglig adferd, stolthet og ærekjærhet i faget. Foresatte og venner bli med neste gang det er fagprisutdeling. Bli med å oppmuntre den fagutdannede til å gå over podiet framfor flere hundre mennesker å motta hedersbeviset. Bare det, for et lite øyeblikk, helt alene, framfor flere hundre, å motta sin egen hedersbevisning er for den enkelte en terskel å overvinne. Selv det skal vi ikke legge skjul på. Det er et flott skue og noe meningsfulle håndtrykk.

Dette håndtrykket må ikke bli tatt bort i Telemark.

Kristian Espeland (KrF)